Kevään ja kesän aikana täällä on luettavissa haastattelusarja seuramme pelaajista.
Ensimmäisenä tulilla on Juhani Vainio.
Juhani Vainio
Pdga nro 30752, rating 994
IG: @juhani.vainio
Juhani | MVP Disc Sports
Tampereen Kaupin nurmella saattoi nähdä jo vuosikymmen sitten erään frisbeegolffarin treenaamassa. Tuolloin kentän vieressä kävelleet saattoivat hämmästellä mitä ihmettä tämä urheilijan oloinen mies oikein tekee heittäessään kiekon toisensa perään jalkapallokentän yli.
Tämä frisbeegolffari oli Juhani Vainio ja hän käy edelleen säännöllisesti hiomassa heittoaan. Frisbeegolfissa häntä onkin aina kiehtonut lajin teknisyys ja vaikeus. Oman heitto ja peli ei ole koskaan ’valmis’ ja ’sitä voi aina parantaa vaikka olisi kuinka hyvä’ niin kuin hän itse asian ilmaisee.
Saman ajatuksen on omaksunut nykyään yhä kasvava joukko fribaajia ja Juhanin ei tarvitse enää yksin treenata heittojaan.
Tämä tekniikan hiomisen ja itsensä valmentamisen intohimo on ollut Juhanilla jo nuorena harrastetusta alppihiihdosta lähtien.
Se polku veikin hänet pujottelun ja suurpujottelun suomenmestaruuksiin, maajoukkuerinkiin ja ski crossin MM-kisoihin.
Yliopisto-opiskelut tutustuttivat hänet ultimateen, mitä Juhani pelasi useita vuosia. Vuonna 2005 hän kävi ultimateporukan kanssa Vihnulla tai Epilässä ja oli samantien koukussa. Vahingon viimeisteli samana vuonna Epilässä pidettyjen EM-kisojen seuraaminen paikan päällä.
Vuonna 2006 järjestettiin ensimmäinen European Open Epilässä ja Juhanin kilpaura frisbeegolfin major-kisoissa alkoikin siitä.
Hän on osallistunut, Juho Parviaisen ohella, ainoana kilpailijana jokaiseen EO:iin. Seuraava EO on siis hänen 10.
Jos tuo oli vaikuttavaa niin sitä on hänen muut tilastonsakin:
145 PDGA-kisaa ja rating 10 vuotta yli 970. Juhanilla on 4 kisavoittoa ja yhtenä makeimpana hän pitää Eurotourin Sula Open kisan voittoa viime vuodelta.
Yksi voitto häneltä kuitenkin vielä puuttuu, TFS:n mestaruus nimittäin. Seuran jäsen hän on ollut jo perustamisesta lähtien.
”Laji on muuttunut melkoisesti tässä vuosien varrella. Tavoitteellisesti treenaavia pelaajia on nykyään todella paljon. Se näkyy treenikentillä ja siinä että pelaajat treenaavat myös fysiikkaa monipuolisesti. Kisoissa menestyminen on yksinkertaisesti vaikeampaa vuosi vuodelta.”
Tämä tosiasia toimii Juhanille erinomaisena motivaattorina. Hän harjoittelee heittotekniikkaa säännöllisesti ja käy kovissa kansainvälisissä kisoissa. Siellä vaatimustasosta ei jää illuusioita mieleen. ”Pelin taso alkaa olla uskomattomalla tasolla. Jotta voi taistella kärkisijoista isoissa kv-kisoissa, et voi käytännössä tehdä virheitä. Pitää pystyä ottamaan pirkkua lähes jokaiselta väylältä neljän kierroksen ajan.”
Juhani on jo kokenut MM-kisakävijä kolmella kisallaan. Ensimmäisissä kisoissa 2011 oli omat kommervenkkinsä. Kisoissa pelattiin 27 väylän kierroksia ja ”ekalle kiessille en osannut ottaa edes evästä mukaan”. Kisat olivat kuitenkin hyvä päänavaus Yhdysvaltojen kisoihin.
Juhani kehuu suomalaisia kisajärjestelyitä todella kovatasoisiksi. ”Friba mielletään täällä urheiluksi ja se näkyy myös kisoissa.”
Kysyttäessä vahvuuksia ja heikkouksia omassa pelissään Juhani miettii pitkään. Mainitsee sitten lopulta omaksi vahvuudekseen
”suoran ysikymppisen, joka lentää flättinä eikä feidaa siellä lopussa”.
Se friban kuuluisa perusheitto siis, joka on samalla yksi vaikeimmista. Tätä heittoa hän treenaa paljon. Siihen hänellä on myös luottokiekko ja se on Axiom Proxy.
Omaa heikkouttaan hänen ei tarvitse kauaa miettiä. Putti. Hän halusi pari vuotta sitten hysseputin pois, mutta ei ole oikein löytänyt hyvää tekniikkaa sen jälkeen.
Yhdeksi lempiradakseen hän nimeää Sentterin. Juurikin radan teknisyys ja se että se vaatii muutakin kuin 160 metrisiä siivuja miellyttää Juhania.
Juhani on ollut kiekkovalmistaja MVP:n tiimissä nyt neljä vuotta. Kiekkosponsorista on ollut urheilijalle valtavasti apua ja hän on kiitollinen hyvästä yhteistyöstä. Esimerkiksi treenaaminen on helpompaa kun pystyy tekemään enemmän toistoja samanlaisilla kiekoilla. Juhanilla on nyt myös ensimmäiset omat MVP-nimikkokiekot.
Ovat muuten melko hienoja! (Toim. Huom.) Niitä sopii kysyä häneltä vaikka IG:ssä tai hänen Facen urheilijasivujen kautta.
Palataan jutun lopuksi vielä treenien äärelle. Kun näette Juhanin radalla tai kentällä sitä ysikymppistä hiomassa, niin moikkaamaan sopii mennä ja hän antaa mieluusti vinkkejä ja vaihtaa ajatuksia fribasta.
teksti ja kuva: Petri Anttiroiko